Poverljivo iz Udbe: Ambasador Vilijam Montgomeri, zavodnik generalskih kćeri – Čitajte u Nedeljniku

monti01 Vuk Jovanovic

Vilijam Dejl Montgomeri, koji je otišao u diplomatsku penziju sa funkcije ambasadora SAD u Beogradu, krajem sedamdesetih bio je drugi sekretar te iste ambasade. Udba ga je tada pratila, posebno zbog sklonosti da organizuje žurke i održava veze sa državljankama SFRJ, od kojih su neke bile ćerke viših oficira Jugoslovenske narodne armije. Nedeljnik prvi put objavljuje izvode iz nepoznatog dokumenta Udbe sastavljenog u decembru 1977.

Ovako je to izgledalo u originalu:

U istrazi Služba državne bezbednosti tvrdi da je “registrirala veći broj ljubavnih veza Montgomerija sa kćerima viših oficira JNA. Štaviše, tvrde u dokumentu da mu djevojke podvodi Vuk J., student ekonomije (trenutno se nalazi na odsluženju vojnog roka), s kojim se veoma sprijateljio, čak su zajedno izvjesno vrijeme bili na odmoru u Dubrovniku sa djevojkama koje je Jovanović ranije doveo”.

“Primjenom svojih mjera i sredstava Služba državne bezbjednosti je došla do veoma indikativnih saznanja koja ukazuju da privatni život Williama Montgomerya, II sekretara Ambasade SAD u Beogradu odudara od standardnog ponašanja ostalih američkih diplomata u Beogradu”, kaže se, između ostalog, u dokumentima koja Nedeljnik ekskluzivno objavljuje u novom broju.

Ceo tekst Igora Alborgetija iz Zagreba čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 15. avgusta. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Poverljivo iz Udbe: Ambasador Vilijam Montgomeri, zavodnik generalskih kćeri – Čitajte u Nedeljniku

 

 

Постави коментар